Gezonde School

De Gezonde School; voedings - & traktatiebeleid 

Vanaf schooljaar 2015-2016 mogen wij ons voor 3 jaar een ‘Gezonde School’ noemen voor het thema ‘bewegen & sport’. De ‘Gezonde School’’ is een landelijke aanpak die structureel bijdraagt aan een goede gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen en medewerkers van de school. 
Binnen het thema ‘bewegen & sport’ voldoen we aan alle criteria en op dit themagebied hebben wij in mei 2016 het vignet ‘Gezonde School’ behaald. Dit betekent dat wij extra veel waarde hechten aan bewegen door bijvoorbeeld de gymlessen die worden gegeven door een vakleerkracht, de kennismakingslessen tijdens de gymlessen en alle na schoolse sportactiviteiten. Wij onderhouden dan ook intensief contact met Maastricht Sport. 
Het vignet ‘Gezonde School’ hangt aan de muur bij de hoofdingang van ons IKC. 

Als u meer informatie wil over de ‘Gezonde School’ aanpak, over de vignetten of de criteria om een vignet te behalen kunt u alle informatie over de ‘Gezonde School’ nalezen op www.gezondeschool.nl

Naast de extra aandacht die wij besteden aan ‘bewegen & sport’, vinden wij ook gezonde voeding en het drinken van voldoende water erg belangrijk. Hiervoor hebben wij, in samenspraak met onze MR, een voedings- en traktatiebeleid opgesteld. 
Door deze regels te hanteren, hopen we dit schooljaar ook op het gebied van ‘voeding’ het themacertificaat van de ‘Gezonde School’ te behalen. 

Waarschijnlijk ziet u het op school ook steeds vaker, kinderen die stevig zijn of kinderen met overgewicht. Het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op overgewicht op volwassen leeftijd en kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. Daarbij hebben kinderen met overgewicht het vaak moeilijker op school. Het aanleren van gezonde eet - en beweeggewoonte is voor kinderen de beste garantie voor een lang en gezond leven. Daar willen we als school een positieve en actievere rol in gaan spelen. In samenwerking met onze MR hebben we daarom onderstaand beleid opgesteld. 

Het voedingsbeleid geeft u richtlijnen die we als school hanteren met betrekking tot: 
- De gezonde pauzehap 
- De drank op school 
- De lunch tijdens het overblijven (TSO) 
- Verjaardagen van kinderen op school 
- Bijzondere vieringen 

De nieuwe voedingsregels op school zijn opgesteld volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. 

De gezonde pauzehap
Een pauzehap is niet bedoeld als een hele maaltijd. Het moet niet te groot zijn en niet teveel calorieën bevatten. Let op de algemene voedingsregels van de schijf van vijf: eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente en fruit en ga veilig met voedsel om. De schijf van vijf is te vinden via http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx. 

Geschikte pauzehappen zijn: 
· (volkoren)biscuit, zoals 1 Evergreen of 1 Sultana. (Niet een heel pakje!) 
· fruit, zoals een mandarijn, banaan, appel, peer, meloen, pruim, kiwi of druiven 
· 1 rijst- of meergranenwafel 
· ontbijtkoek (naturel) 
· een mini-krentenbol 
· een eierkoek 
· een soepstengel 
· groentehapjes, zoals komkommer, wortels, paprika, cherrytomaatjes en radijsjes 

De drank op school 
Het lijkt voor ouders zo gemakkelijk, om pakjes drinken of frisdrank mee te geven naar school. Maar deze vriendelijk ogende drankjes voor kinderen zijn goed voor een suikerinname van gemiddeld 6 kilo per kind per jaar. Terwijl er iets bestaat wat veel makkelijker én gezonder is: Drinkwater uit de kraan! 
Als water drinken op school de norm zou is, zal dat enorm bijdragen aan gezond gewicht onder leerlingen. Drink Water
Nederland behoort tot de top van de wereld op het gebied van kraanwaterkwaliteit. Voordat kraanwater uit de kraan stroomt, is het gezuiverd met de modernste technieken. Kraanwater bevat mineralen die ons lichaam nodig heeft en is de goedkoopste dorstlesser. En het mooiste: het is overal beschikbaar. 
Basisschoolkinderen hebben elke dag zo’n liter vocht nodig. Wist u dat het belangrijk is dat kinderen ook tijdens schooltijd voldoende drinken? Ze kunnen zich namelijk beter concentreren wanneer zij genoeg drinken. Fijn voor de kinderen én goed voor de schoolprestaties. 

Dit zijn goede redenen waarom we er als school voor gekozen hebben om vanaf schooljaar 2017-2018 over te stappen op kraanwater als drinken op school. Alle kinderen krijgen van school een persoonlijke bidon die aan de kraan gevuld kan worden. Deze bidons blijven te allen tijde op school en worden 1x per week in de vaatwasser gereinigd zodat ze goed schoon blijven. Naast het gezondheidsaspect heeft deze aanpak nog meerdere voordelen: geen lekkende bekers meer, geen afval van verpakkingsmateriaal als flesjes en pakjes, het is goedkoop en er is altijd voldoende drinken aanwezig. 

De lunch tijdens het overblijven (TSO)
Voor het overblijven gelden dezelfde regels qua drank en er moet in ieder geval brood worden meegegeven, bij voorkeur volkoren brood of anders bruinbrood (als afwisseling mag een mueslibol of knäckebröd meegegeven worden), besmeerd met halvarine en vooral niet te vet beleg (ideeën voor broodbeleg: 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse, light zuivelspread, notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker). Er mag geen snoep of koeken worden meegegeven. 

Al het afval wat er overblijft van meegenomen eten gaat weer mee naar huis.

Verjaardagen van kinderen op school
Als school vinden we het heel belangrijk om de verjaardag van kinderen te vieren. Hierbij moet het kind centraal staan en niet een traktatie. Dit heeft ons doen besluiten het trakteren door jarigen volledig af te schaffen. Hiervoor in de plaats zullen we kinderen zelf in het zonnetje zetten, zodat de mooie dag zeker niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Op de verjaardag van het kind, mag hij/zij de verjaardag vieren in de klas. Er wordt dan gezongen en alle kinderen kunnen de jarige feliciteren. Op deze manier staat het kind centraal tijdens zijn/haar verjaardag. 

Zien we kinderen op school die zich niet aan het hierboven beschreven beleid houden, nemen we contact op met de ouders om ons beleid nogmaals aan te geven. Kinderen kunnen er immers zelf vaak weinig aan doen. Dit houdt dus ook in dat meegegeven traktaties weer terug mee naar huis gaan. 

Traktaties voor en door leerkrachten vallen ook onder dit beleid.

Bijzondere vieringen
Voor bijzondere vieringen maken wij een uitzondering. Het gaat om de volgende vieringen:
- Nieuwjaarsborrel
- Kinderboekenweek
- Sinterklaas
- Kerst
- Carnaval
- Pasen
- Moederdag/Vaderdag
- Schoolreis
- Schoolkamp (groep 8)
- Laatste schooldag 

Tijdens deze vieringen wordt er door de ouderwerkgroep (OWG) van onze school een traktatie verzorgd. 

Projecten: 
We doen aan verschillende projecten mee om de kinderen (en ouders) bewust te maken van hoe leuk, interessant en lekker gezonde voeding kan zijn. Voorbeelden zijn: 
· Smaaklessen 
· Ik eet het beter 
· DrinkWater! 
· Het Nationale Schoolontbijt 
· Koningontbijt (tijdens de Koningsspelen) 
· EU-Schoolfruit

MosaLira

mosalira

Communicatie

Onze Leerling

Snelkoppelingen